Al doende leren we wat de waarde is. Je denkt toch niet dat de Scholekster bij de weg blijft als de wormen op zijn? .. en laten we wel zijn de meeste redenaties zijn er om niet van gedrag te hoeven veranderen.
26 mei 2009
Scholekster
Al doende leren we wat de waarde is. Je denkt toch niet dat de Scholekster bij de weg blijft als de wormen op zijn? .. en laten we wel zijn de meeste redenaties zijn er om niet van gedrag te hoeven veranderen.
25 mei 2009
Wiskundeknobbel
Nee, erfelijk hebben de kinderen Runia weinig meegekregen van het wiskundig inzicht dat mijn vader ontegenzeggelijk had. We gingen in verpleging, onderwijs en kunst en hoewel we allemaal succesvol zijn, met wiskunde heeft het niks te maken. Zo verdwenen overigens ook de schaakcapaciteiten van mijn vader aan de genetische horizon.
Een generatie verder op is het niet veel beter. Vijf kleinkinderen zijn er en de meesten lieten wiskunde vallen zo gauw het kon of mocht. De laatste die dat deed was Cathalijne die er zelf voor koos om in havo-4 wiskunde-A op te nemen maar vooral gelukkiger werd toen ze besloot het te laten vallen.
Nu zit ik dus alleen nog met Ditmer aan de wiskunde. Hij zit in klas 1 en dan hoef je nog geen moment te denken aan "laten vallen". Overigens zit hij in het Vwo dus voorlopig zit er nog wel wat wiskunde in zijn en mijn leven. Want helpen doe ik wel bij wiskunde. Niet veel, daar houdt mijn zoon niet van, maar wel voor een toets om te ontdekken waar het over gaat en wat er geleerd moet worden. Ik hoop dat Ditmer nog lang wiskunde doet. Zo blijf ik aan mijn vader denken en me afvragen hoe onze eigenschappen overgaan naar volgende generaties.
Bij vijf kleinkinderen moet er toch één wiskundeknobbels hebben???? Kom op Ditmer je kunt het!
20 mei 2009
Camper-broers
Toen ze twee maand geleden de uitnodiging met ons besprak, was ze nog niet van plan mee te gaan. De laatste keer dat ze in Canada was, was bij terugkomst de jetlag zo vervelend geweest dat ze nu vond dat ze het daarom niet nog eens moest doen. Natuurlijk hebben mijn broer, zus en ik vanaf dat moment beargumenteerd dat ze juist wel moest gaan. Mijn moeder komt uit een boerengezin met zeven kinderen en al haar zussen emigreerden in de naoorlogse jaren naar Canada. Niet gaan betekent daarom dat je je eigen zussen niet ziet.
Uiteindelijk deed ze het toch. Of ze naar ons geluisterd heeft, weet ik niet. Mijn moeder maakt namenlijk haar eigen keuzes en ik waardeer dat zeer! Vanaf dat moment heb ik haar dan ook vooral geplaagd. Ze ging immers met haar twee jongere broers en die ken ik uit mijn jeugd vooral als friese stijfkoppen die regelmatig met elkaar in gevecht waren. "Weet je zeker dat ze geen ruzie krijgen?" en "Wat doe je als ze straks kwaad wegrijden midden in de bergen?" Mijn moeder lachte en zei dat de scherpe kantjes er inmiddels wel wat af waren bij de broers (nu in de 60).
Tsja en toen kwam dat telefoontje van mijn nichtje om te vertellen dat alles goed was met het gezelschap in Canada maar dat ze niet meer samen reisden. De broers hadden elk een route, een camper en een deel van het gevolg mee. Na twee dagen was het al fout gegaan....
16 mei 2009
Een spelletje Economie Triviant wint...
Het spel Economie Triviant heeft als doel om de economische begrippen erin te stampen bij de eindexamenleerlingen. Want hoewel haar liefde voor het vak schier onuitputtelijk is, beseft ze dat economie voor haar leerlingen soms best saai kan zijn. „Die begrippen zijn wel enorm belangrijk bij een examen, maar als een docent de hele les vragen gaat stellen als: wat is inflatie precies of wat is het kenmerk van een vrijhandelszone, zullen leerlingen na vijf minuten gapend afhaken.”
Het idee is, zoals een geslaagde vinding betaamt, verbazingwekkend eenvoudig. Neem een basis Trivial Pursuit spel, gooi de oude spelkaartjes eruit en vervang ze door eigenhandig gefabriceerde economievragen. Keurig verdeeld over zes categorieën. „Vervolgens deel ik de klas op in vier groepen die het tegen elkaar opnemen. En dan wordt zo’n les opeens wel spannend, want alle teams willen het spel winnen. De teams mogen onderling overleggen voordat ze antwoord op een vraag geven, waardoor er soms hele discussies ontstaan. En daar leer je natuurlijk veel van.”
Omdat de leerlingen de categorieen min of meer zelf kunnen kiezen, weet Van Zuthem meteen welke minder geliefd zijn. „Daar kan ik dan de volgende lessen weer gebruik van maken”.
Volgens de lerares zit we een houdbaarheidsdatum aan het spel. „Na een keer of drie is de lol er wel van af. Maar dan is het het doel, kennis der economische begrippen, natuurlijk voor een belangrijk deel al bereikt.”
Slimme docent en mooi gedaan.... (Overgenomen uit de Stentor van vandaag)
15 mei 2009
Binnenstebuiten ‘DANSWEEK’
En mijn voeten in de lucht
Hier zweef ik
Als het kon, dan wel
Maar hier zweef ik
Is waar de wereld ligt
Dat is waar de wereld ligt
Bijzonder ook om wat ik er mee van doen heb. Germa is oudleerlinge van school en daar nu dansdocent. In 2006 hielp ik haar een beetje op weg met haar eerste productie Movement in moments . Door het enthousiasme van anderen kwam er meer samen en daarom is er deze week voor de tweede keer een dansweek `Kampen Danst` Geweldig om daar ooit in de aanloop een kleine bijdrage aan te hebben geleverd. Zoveel talent onder weg en ik heb alleen het kampvuurtje maar aangestoken of daar de lucifers voor gebracht....
'Aan de buitenkant zie je niet wie ik werkelijk ben. Dit ben ik. Binnenste buiten.'
14 mei 2009
Examenhulp
De eindexamens staan voor de deur. Wie nu nog niet begonnen is met leren, krijgt het waarschijnlijk lastig. Maar het is nog niet te laat voor een flinke eindsprint. Vanmorgen daarom in de krant aandacht voor de extra steun die leerlingen kunnen krijgen en nodig hebben om het het examen toch te halen.
Klassieke mogelijkheden zoals examenhulp en oefenexamens kennen we natuurlijk. Ook het examenkamp waarin je nog ff alles er in stampt is in opmars maar op www.trouw.nl zag ik filmpjes van docenten die nog even wat uitleggen over een examenonderwerp. Kijk maar hier:
Nu zat ik gister in een overleg over de mogelijkheden van een eigen productiebedrijf en ik zit al wat langer te denken over de standaardisering van onderwijsmaterialen. De filmpjes laten zien wat we vandaag al kunnen en ik maar denken dat ik voor de (midden)lange termijn aan de slag ben. We kunnen vanaf morgen aan de slag!
13 mei 2009
Weten wat er gaat....
Duizelingwekkend. Dat is het woord dat opkomt als je www.worldometers.info/nl opent. Hier staan de statistieken van de wereld die real time worden vernieuwd. Zo zie je de snelheid waarmee de wereldbevolking groeit.
Als je naar beneden scrollt, begint het helemaal te duizelen. Vandaag verzonden we al 70 miljard E-mails en is het aantal zoekopdrachten in google 400 miljoen. Er zijn dan ook 1,6 miljard internetgebruikers ( een kwart van de wereld bevolking!) Hoezo we werken te veel met internet? Als iedereen in de wereld het doet, behoort het toch ook bij onze opdracht?
En dan nog even dit: Toen ik voor de klas stond was statistiek vooral statisch nu vooral ook dynamisch. Wat zou meer impact hebben op het denken van kinderen?