13 okt 2009

VMBO... echt wel!

Het VMBO bestaat 10 jaar en dus is het feest! Alleen deze zin kan al de wenkbrauwen doen fronsen want menig Nederlander denkt bij het VMBO niet direct aan een feestje. "VMBO?, dat is toch een no go zone...?"

Hoe anders is de werkelijkheid. Jaarlijks ontvangen ongeveer 100.000 jongeren een VMBO-diploma. Daarmee kan het VMBO-diploma als een eerste belangrijke mijlpaal in het Nederlandse onderwijsstelsel gezien worden. Het VMBO biedt dan ook aan veel jongeren een stevige basis voor hun verdere onderwijsloopbaan. De doorstroomcijfers en slaagcijfers zijn in het VMBO bovendien aanzienlijk beter dan in het HAVO/VWO en dat met een doelgroep die "minder makkelijk" leert.

Nee, het is vooral het imago dat het VMBO parten speelt. We zijn in Nederland zo ingesteld op "hoger" en "lager" onderwijs dat we vergeten zijn dat het talent van Nederland overal voorkomt. Aan het onderwijs de opdracht om dat talent bij elk kind te herkennen en te laten bloeien. Dat doen we in het VMBO anders dan in het HAVO/VWO zoals we dat bv. ook anders doen in de Jenplanschool die we hebben.

Daarbij hoort de vraag of we voor de jongeren in het VMBO de goede dingen doen en of we die dingen goed doen. Opbeurend is dan ook het laatste onderzoek onder schoolverlaters van het VMBO. Het laat zien dat de gediplomeerde VMBO-schoolverlaters best tevreden zijn met de gevolgde opleiding in het VMBO. De oud VMBO'ers roemen de breedte en de diepgang, de beroepsvoorbereiding en de begeleiding. Meest gehoorde kritiekpunten lijken, achteraf bezien, dat de opleiding zelfs nog iets pittiger en uitdagender had mogen zijn, terwijl docenten nog iets strenger mogen zijn in hun beoordeling.

Klik hier voor het gehele onderzoeksrapport.

Het probleem van het VMBO is dus niet de inhoud maar veel meer het imago en onze angst voor leerlingen die "anders zouden zijn". Gelukkig hadden we dat in onze scholengroep al snel gezien. Daarom is VIA in Kampen zo'n fantastisch gebouw geworden en staat er op TalentStad in Zwolle: VMBO echt wel! Dat zouden meer VMBO-scholen moeten doen in plaats van de mavo weer in te voeren.....

1 reactie(s):

Carmen Kooloos zei

Wat een goed artikel! Met deze missie is Onderwijs On Stage ook bezig in Delft, Westland, Utrecht, Almere, Breda en Doetinchem. Kijk eens op www.onderwijsonstage.nl.
Er is nog subsidie beschikbaar vanuit het ministerie van OCW voor een stad!

Met vriendelijke groet,

Carmen Kooloos
Onderwijs On Stage
06-40222292