Is goed onderwijs mogelijk als je elkaars gezicht niet kunt zien? Minister Plasterk vindt van niet. Hij voert op alle scholen in Nederland een boerkaverbod in. Naast leraren en leerlingen mogen ook andere personeelsleden, ouders, bezoekers en leveranciers geen gelaatsbedekkende kleding dragen op dagen dat de school open is. Het streven is om halverwege volgend jaar een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voor te leggen.
Voor goed onderwijs is het van 'essentieel belang' dat leraren en leerlingen elkaar kunnen zien, licht het ministerie van Onderwijs maandag toe. Zo zouden leraren moeten kunnen zien hoe een leerling zich voelt en reageert op 'zaken die in de les of op het schoolplein' worden besproken.
Opmerkelijk in een tijd waarin afstandsleren en digitale hulpmiddelen aan terrein winnen. Het laat ons zien dat naast die hulpmiddelen vooral contact van belang is. Elkaar zien en gezien worden.
Opmerkelijk ook omdat onderwijs volgens de gehanteerde argumentatie emoties oproept. Ik mag hopen dat dat zo is. Want dan zou het leren makkelijker gaan dan wanneer de zaak ons koud laat.
Plasterk stipte eveneens enkele uitzonderingen aan: in een toneelstuk mogen leerlingen nog steeds een boerka dragen en ook tijdens een lascursus mag er een masker worden opgezet.
Gelukkig maar: Plasterk is niet van helemaal los van de werkelijkheid
9 sep 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reactie(s):
Een reactie posten