"People, curriculum en proces", kregen wij als antwoord. People omdat het ministerie actief beleid voert om de 30% beste studenten van het land te binden als docent. Het beroep staat dan ook in hoog aanzien en kent een goede beloning. Daarnaast is er veel ruimte voor trainig en ontwikkeling en kent de inrichting van het functiehuis loopbaanpaden naar leiderschap en specialismen. De uitwisseling van werkers betreft ook de universiteiten en het ministerie zelf. Zo vinden mensen steeds nieuwe uitdagingen maar ontdekken ze vooral ook de bredere context waarin ze werken.
Curriculum omdat in Signapore vooral gezocht wordt naar inhoud die vooruit kijkt. Het onderwijs bereidt immers jonge mensen voor op wat komt. De vanzelfsprekendheid rond ICT is daarvan een exponent maar de uitdrukkelijke belangstelling voor karaktervorming onderhoudt er relatie mee. In Singapore gebruikt men daarnaast een zo breed mogelijke didactische variatie. Juist omdat men de beste resultaten wil bereiken.
In het proces is sprake van een centrale ondersteuning aan de medewerkers in scholen. De autonomie voor de scholen is groot en die autonomie gaat hand in hand met acoountability en close monitoring. Vergis je niet Singapore is 26 bij 43 km en kent in het hele onderwijs 500.000 deelnemers. Een hecht en doorvlochten proces waarin doelen scherp zijn geformuleerd, het leiderschap dienend is en de medewerkers betrokken zijn op het resultaat.
Kennis is in dit land dan ook overlevingsstrategie. Het is het enige waarmee in Singapore geld kan worden verdiend. Natuurlijke hulpbronnen zijn er immers niet. Met uitzondering van ons gas delen we in Nederland die positie met Singapore, net als de angst voor de zeespiegelstijging en de vrij pragmatische inslag van de mensen.
Er is hier veel te leren.
2 reactie(s):
Ans zei...
"People" als succesfactor in het onderwijs genoemd en dan nog veel aandacht voor training en ontwikkeling. Klinkt mij vanuit P&O als muziek in de oren. Hoor er graag meer van als je terug bent.
Ans
Hallo Arend,
het staat er nu twee keer op. We wisten niet hoe het moest.
Goed artikel.
Nicole
Een reactie posten