24 apr 2009

Martin Bril

Gister liep ik al rond met Martin Bril. Woensdag werd zijn overlijden bekend en als niet lezer van het Parool en de Volkskrant ben ik toch gek van zijn koloms. Hoe kan dat?

Eigenlijk ken ik Martin Bril van de Wereld Draait Door. Op 12 februari was hij te gast was met zijn nieuwe boek. In toon en analyse is hij de broer van Jan Mulder maar vooral ook anders, sober en gericht op het kleine. Ik ben dus bepaald geen early adapt. Eerder een late ontdekker. 49 werd hij en 44 boeken liet hij na. Ik heb nog wat in te halen!

Gisteravond werd in het zelfde programma zijn dood herdacht. Opmerkelijke televisie over een man die vooral aan schrijven hing. Kijk zelf maar en zoek de verbanden tussen gister en de uitzending op mijn verjaardag.

Geniet in het tweede filmpje vooral ook van Erik Vloeimans... Zo mag er later ook wel voor mij gespeeld worden. Onbestaanbaar!

21 apr 2009

Waarde en meerwaarde...

Ik kan me soms verbazen als ik hoor wat docenten zeggen over de school waar ze werken. Aan koffietafels en op visite leveren we niet altijd een bijdrage aan een positief imago van het onderwijs of de eigen instelling. Ik vraag me vaak af waar die nestvervuiling door zou kunnen komen... Het zijn immers dezelfde mensen die elke dag opnieuw leerlingen helpen een diploma te halen en een goed mens te worden.

Afgelopen vrijdag vertelde Wim Kuiper, directeur van de besturenraad, mij een verhaal dat me op dit punt verder hielp. Hij liet me zien dat er ruwweg twee manieren zijn om een agenda te voeren: Om zaken te waarderen of om een opdracht of doel te stellen. (klik op de afbeelding voor een vergroting)

De eerste benadering staat meer in een RK-traditie, de tweede in een PC-traditie. Het laat zich raden dat het appèl een grotere rol speelt in mijn scholen. Maar de uitvergroting daarvan kan leiden tot een te grote bescheidenheid of juist een te groot fanatisme en blijvende onvrede.

Als we aan de koffietafel ons eigen werk uitvergroten doen we dat veelal langs de weg van het appèl en stranden dan in wat nog moet en nog niet klaar is of juist in te grote bescheidenheid. We focussen op de meerwaarde van het onderwijs en communiceren vooral ook onze onvrede. Het is immers nooit genoeg of het ligt niet aan ons. Opgenomen als we zijn, vergeten we dat aan de waarde van het onderwijs niet getwijfeld hoeft te worden. De pure opdracht het talent van kinderen te herkennen en dit te helpen te ontwikkelen, is immers van alle tijd. We doen dat anders dan vroeger. We doen het zelfbewust en dienstbaar en vooral omdat we er zelf in geloven van waarde te zijn. Als we dat communiceren zijn we makkelijker, begrijpelijker en aantrekkelijker. Het hoeft niet af te zijn om mooi te zijn en het hoeft klaar te zijn om er van te genieten.

Zo klinkt deze blog toch weer als een appèl. Het appel om meer focus te leggen bij de waarde in plaats van de meerwaarde van het onderwijs. Ook ik blijf immer een gereformeerde jongen.

15 apr 2009

Stand by me...

Wim Veen liet me in facebook meekijken naar straatmuzikanten die all over the world een nummer ten gehore brengen. Hoe dat kan..... Klik op het filmpje...


"Stand by Me" performed by musicians around the world from SKAT on Vimeo.

Ontmoeting, Twitter en dochterblog

Vandaag wordt het 25 graden en dus verheug ik me nu al op een goed glas wijn op een zonnig terras. De ontmoetingsplaats voor vrienden en bekenden. Maar nu zit ik nog binnen en gebruik de computer om in contact te blijven. Er zijn meer mensen die dat doen.

In de krant las ik het volgende bericht:

D66 heeft dinsdag zijn programma voor de verkiezingen van het Europees Parlement in tien 'tweets' op Twitter gepresenteerd. D66 is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse partij die dit doet. Via Twitter kunnen internetgebruikers meteen reageren op de programmapunten. Volgens Marietje Schaake, nummer 3 op de D66-lijst, is deze aanpak bedoeld voor mensen die geen tijd hebben hele verkiezingsprogramma's door te spitten. ''Iedereen heeft tijd voor tien tweets.''
Benieuwd? -> kijk hier op de site en ontdek ook de andere netwerken die D66 gebruikt.

In de mailbox zat dit mailtje van mijn dochter:

Hey allemaal!Ik ben nu net een tijdje bezig met een blog. Zouden jullie eens willen lezen? En vergeet niet om het soms te volgen.. Dan weet je wat ik meemaak! Misschien wel leuk. En nog een tip: begin helemaal onderaan. Dat is het 1e bericht namelijk :P
Benieuwd? ->Kijk op: http://mariska-blog.blogspot.com/ en ontdek meer.

Mooie voorbeelden van de bijdrage die computers leveren aan de kennisdeling en taalontwikkeling.