De Amerikaanse hoogleraar Carol Dweck wijdde er in 2006 een mooi boek aan: Mindset. Kort samengevat: mensen die geloven dat hun mogelijkheden vastliggen, dat veranderen onmogelijk is (in Dwecks woorden: een 'fixed' mindset) proberen weinig nieuwe dingen uit, leren nauwelijks en bevestigen daarmee hun eigen overtuiging. Mensen die geloven dat verandering en groei wél mogelijk zijn (een 'growth' mindset) doen het tegenovergestelde.
Onze overtuigingen op het gebied van veranderen bepalen daarmee in hoge mate of ons leven zich in een opwaartse of neerwaartse spiraal ontwikkelt.Goed. Het is in veel gevallen dus voordelig om te geloven dat je kunt groeien en veranderen. Maar wat nu als je daar niet van overtuigd bent? Ook dat blijkt veranderbaar. Vier suggesties:
- Leer meer over je brein: onze hersenen maken ons hele leven lang nieuwe verbindingen aan en ruimen oude op. Lees Het maakbare brein van neurologe Margriet Sitskoorn en verbaas je over de grote veranderbaarheid van je hersenen.
- Leer van leerervaringen: denk terug aan iets wat je dacht niet te kunnen, maar tóch hebt geleerd. Bestudeer andere mensen die succesvol iets hebben veranderd wat eerst onmogelijk leek.
- Realiseer je de implicaties van deze leerpunten: áls verandering echt mogelijk is, wat betekent een koerswijziging in 2009 dan voor je carrière of je relatie? Wat zijn de effecten over een jaar? Over vijf jaar?
- Doe iets met deze leerpunten: probeer iets nieuws uit. Iets eenvoudigs waarvan je weet dat het gaat lukken. Hierdoor onderbouw je je nieuwe ideeën over verandering met persoonlijke ervaringen.
Heel eerlijk: ik ben géén geboren optimist. Tóch geloof ik dat 2009 een geweldig jaar wordt. Al was het alleen maar omdat ik weet dat dit beter voor me is.
van Ben Tiggelaar