27 jan 2010

7 - 4 = 2

Voor dat je gaat lezen, een vraag: Neem eens tussen je vinger en je duim 4 mm. ruimte en daarna 7 mm. Het verschil goed gezien? dan kun je verder!

Aan de Burgwal staat ons huis op de kop. Henk en Ingmar bouwen een badkamer maar voordat het zo ver is slopen ze de toegang, breken ze door en doen ze nog een hele hoop dingen die een oud huis nodig heeft. Zo maken ze ook alle schuiframen weer gangbaar en vervangen ze daar waar nodig glas.

Nu had ik graag dubbelglas willen hebben maar ons huis is een gemeentelijk monument. Dubbelglas zou een verandering in de kozijnen betekenen en dat mag niet want aan de buitenzijde mag er aan ons monument niets wijzigen. Er is wel een alternatief: Ruisdaelglas met een iets hogere isolatiewaarde door een folie tussen twee glasplaten. Dat glas is 7 mm dik en de oorspronkelijke ruit 4 mm. Je mag het pas toepassen na aanvraag van een vergunning en dat duurt 2 maand.

Zo kom ik op de titel van mijn blogje van vandaag 7 - 4 = 2. Het is hoe ambtenarij werkt. Want toegepast op de eerste verdieping, op de begane grond heb ik in de jaren 90 al dubbelglas geplaatst, kan werkelijk niemand het verschil tussen 4 en 7 mm. zien. Maar dat doet er niet toe. Regels zijn regels en dus wachten we nog wel 2 maand.

Hoe zou het toch komen dat de meeste mensen geen vergunning aanvragen? Een leerpuntje ....

22 jan 2010

Mijn arme kinderen....

In het schooljaar 2004/’05 begonnen ruim 185 duizend leerlingen aan het voortgezet onderwijs. Drie jaar later zaten bijna 26 duizend hiervan op de kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo (vmbo-k). Van deze groep heeft maar liefst 22 procent eerder op een hoger niveau gezeten, namelijk op de theoretische leerweg van het vmbo, de havo of het vwo. Bij leerlingen van gezinnen met hogere inkomsten komt dit vaker voor, want bij hen ligt dit aandeel op ruim 24 procent.




Ook kinderen zonder broers of zussen en kinderen van eenoudergezinnen in vmbo-k kwamen naar verhouding iets vaker van een hoger niveau af in het voortgezet onderwijs (23 procent).

Het ligt dus niet aan mijn kinderen maar aan de omstandigheden. Gelukkig wordt het salaris van hun vader gecompenseerd door het aantal kinderen in ons gezin.

Altijd al geweten dat ze meer aan elkaar hebben dan aan mij!

21 jan 2010

De beste ooit....

Afgelopen maandag en dinsdag was ik op de hei. Met elkaar de strategie voor 2010-2015 afgerond. Precies een jaar geleden deed ik de aftrap van dit proces dat ons in een jaar tijd aan de inzichten voor de toekomst heeft geholpen.

Het is een mooi proces die strategie vorming. Het brengt mensen samen rond het werk en de thema's voor de toekomst en omdat ik veel heb meegedaan heb ik veel mensen leren kennen. De komende maanden zullen we het eindprodukt overal delen en iedereen de gelegenheid geven om zich er aan te verbinden. Dan treffen we elkaar weer.

Inmiddels was dit al weer de vijfde keer dat ik aan de heidagen meedeed. De eerste twee keer was ik op uitnodiging als halve externe, de derde keer toen we nog bestuurlijk een moesten worden en de laatste twee in mijn verantwoordelijkheid voor het geheel.

De vraag die evaluatief onvermijdelijk wordt gesteld bij terugkerende evenementen is "Was dit de beste ...?" "Ja", riepen heel wat mensen om me heen. "Het was logistiek zo goed geregeld, de acteur was zo leuk, de voorziening waren prima, de strategie mooi, het creatieproces zo boeiend..."

Ik was helemaal gelukkig maar toen ik in de euforie stond te wachten op de lift, trof ik toch nog één collega met een slechte nachtrust en een verstopte douche. Hij was geen domper op het feestje. Daarvoor was er in het collectief te veel tevredenheid. Maar hij deed me wel bedenken dat het standaard antwoord op de vraag: "Was dit de beste...?" het beste "Ja" kan zijn.

Ik hoop dat aan het eind van alle open huizen in januari ook het "Ja" klinkt op deze vraag. Het is de beste beloning op de inspanning het elk jaar beter te doen!

9 jan 2010

Onderwijsagenda

Sinds ik de google reader weer in gebruik heb, volg ik het onderwijsnieuws weer wat beter. Zo werd ik digitaal getipt over de Onderwijsagenda, een project van de Volkskrant in samenwerking met ThiemeMeulenhoff en Kennisnet.

Met de Onderwijsagenda willen zij oplossingen vinden voor actuele vraagstukken in het onderwijs. Inmiddels zijn de thema's voor de onderwijsagenda bekend. Vanaf januari tot en met juni dit jaar kun je meepraten over de 6 thema's die zijn aangedragen via de site http://www.deonderwijsagenda.nl/

De zes thema's zijn:

1. Er is op scholen te veel organisatorische rompslomp.
2. Ouders en school zijn onvoldoende partners in onderwijs en opvoeding.
3. De arbeidsvoorwaarden voor docenten moeten op de schop.
4. In het onderwijs is te weinig maatwerk om recht te doen aan diversiteit.
5. Talenten van lerenden worden onvoldoende ontwikkeld.
6. Docenten hebben meer kennis, kunde en vaardigheden nodig.

Het initiatief kent een "panel van wijzen". Dat lijkt me niet onverstandig want van onderwijs heeft iedereen verstand! We hebben er immers allemaal op gezeten en als we er in werken hebben we er zeker een mening over. Dat blijkt ook uit de reacties die tot nu toe op de site verzameld zijn.

.. het is mooi dat er een publiek debat is over het onderwijs.....

5 jan 2010

Wikiwijs & OVC

Ruim twee jaar terug stapte mijn club uit de Onderwijs Vernieuwings Coöperatie. Een initiatief dat digitale content liet ontwikkelen door en voor docenten. Uitgangspunt vormde vrije contentontwikkeling en het delen van de opbrengsten. We stopten omdat we de aansluiting niet konden houden en onvoldoende enthousiasme in eigen kring ontmoetten.

Nu bijna vier jaar verder na het oorspronkelijk initiatief is het materiaal ontsloten via het initiatief wikiwijs van minister Plassterk. Als je daar zoekt kun je allerlei zaken vinden die ooit door de OVC. Vergelijk je de inhoud voor het VO bijna 12.000 elementen beschikbaar zijn veel meer dan voor het PO of MBO . Veel van dat materiaal kent het label van de OVC. Zo leidt het initiatief van toen tot inhoud nu.

Er zijn leuke dingen te vinden: kijk zelf maar. Gerubriceerd naar vakken, kerndoelen en wat niet meer. Vertel het rustig verder in de school.

Zo zie je: de aanhouder wint ook als we het zelf niet kunnen opbrengen....

4 jan 2010

Trouw

Op straat vraagt een student(?) mij of ik geïntereseerd ben in een abonnement op Trouw. Hij zwaait de krant die ik die ochtend al gelezen heb hoog door de lucht. Net voordat hij aan alle voordelen van een jaarabbonement wil beginnen, antwood ik hem droog dat ik al bijna 35 jaar lid ben. "Prima!" roept hij en richt zijn aandacht op andere voorbijgangers. Van bestaande klanten wordt hij immers niet beter.

Terwijl ik doorwandel, bedenk ik me dat ik indertijd het eerste jaarabonnement van mijn vader kreeg toen ik in Groningen op kamers ging. Zijn manier om mij op het goede pad te houden. Ik wilde toen veel liever de Volkskrant maar beleef 35 jaar later veel plezier aan de krant die inmiddels hipper is dan de Volkskrant. Het kan raar lopen.

Ik ben dus een trouwe Trouwlezer. Het is mijn ogen ook de enige krant op mijn deurmat die serieus is in haar berichtgeving. Gedegen ook. Ik kijk er anders naar dan naar de plaatselijke krant. Die neem ik vaker met een korreltje zout.

Toch kan ook Trouw zelf niet zonder een kritische blik, merk ik de laatste tijd. Steeds vaker zijn berichten onjuist, slordig of onvolledig. Wat is dat toch? Moet het te snel of te populair?

Wat men b.v. schreef naar aanleiding van het Trouwonderzoek naar de kwaliteit van scholen, vond ik niet wat. De krant stelde dat de inspectie onvoldoende kritisch zou zijn en dat dus het Trouw onderzoek voor ouders nodig is. En dan zelf de fouten maken in de overzichten. Geen voorbeeld van goede journalistiek, lijkt me.

Vanmorgen namen ze Jan Jaap van der Wal op de korrel. Onvoldoende statuur om het volk mee te krijgen. Tsja, wie heeft dat nu wel? Freek en Theo maakten op mij een andere maar geen betere indruk en om nu Youp terug te krijgen...

't Is waar: statuur moet je verdienen dat geldt ook kranten. Maar zelfs als Trouw Trouw niet meer blijft, blijf ik wel trouw.

1 jan 2010

Geen angst...

Ooit was er een tijd dat ik zeker wist niet ouder dan 40 te worden. Inmiddels staat de teller alweer bijna op 52 en is het jaar 2010 ook voor mij gestart.

Anders dan vroeger zie ik er niet meer tegenop om ouder te worden. Ik heb namelijk geleerd dat ik met het klimmen der jaren een aantal dingen heb geleerd en afgeleerd. Zelfs in mijn jeugd onuitroeibare eigenschappen zoals mijn driftigheid en mijn gevoel van minderwaardighed heb ik over de jaren weten te overwinnen. Elk jaar een stukje beter.

Kortom: Ik zie uit naar het nieuwe jaar en hoop er weer veel in te ontdekken!

De beste wensen voor 2010 worden deze dagen niet alleen in familiekring geformuleerd. Zo keek ik op oudejaarsavond, samen met 1.3 miljoen Nederlanders, naar Jan Jaap van der Wal. Ik geef het grif toe ik ben een liefhebber van Jan Jaap. Hij is uit een andere generatie maar ziet het scherp. In zijn oudejaarsconferentie viel me vooral op hoe hij laat zien dat wij mensen in ons hoofd altijd het verhaal maken waarvan we vinden dat het klopt. Die geconstrueerde gedachten zijn sterker dan de gebeurtenissen zelf. Zeker als je daar de tijd in meeneemt zoals Jan Jaap.

Als je onderstaand filmpje start op minuut 42 zie je wat ik bedoel. (helemaal afluisteren mag van mij ook)

Get Microsoft Silverlight

Ik wens ons een jaar waarin we leven zonder angst voor onszelf en voor wat er gebeurd en weten dat tijd alles in een ander perspectief plaatst, zelfs datgene wat we denken niet te kunnen overwinnen.