Keesie is een internationaal communicatie-, advies- en reclamebureau gespecialiseerd in het bereiken van de jeugd en hun omgeving. Vorige week waren ze op bezoek in het eerste directie-overleg.
Kinderen en jongeren van nu zijn fundamenteel anders dan tien jaar geleden: ze zijn mediaslim, kritisch en prikken genadeloos door onoprechte communicatie heen. Wil je - als school - worden toegelaten in hun wereld, dan zul je je die wereld écht eigen moeten maken. Dat doet Keesie.
Keesie houdt continu de vinger aan de pols als het gaat om kennis van de doelgroep en hun omgeving (familie, school). Door dagelijks deskresearch, maar vooral ook door met kinderen en jongeren te praten in gerichte doelgroepchecks. Daarbij verliezen ze nooit de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid uit het oog. Want Keesie vindt dat de jeugd nu eenmaal het beste verdient.
Een mooie paralel naar scholen lijkt me. Ook scholen willen het beste voor hun kinderen en vragen toegang tot hun leefwereld. We moeten dan leren goed te luisteren om zo te ontdekken wat voor hen van waarde is. Overigens moeten we - zo heb ik die middag geleerd - niet de idee hebben dat zij ons zullen zeggen wat we moeten doen. Ze verwachten van een school duidelijkheid en kwaliteit maar voor de communicatie blijft het van belang goed te checken of we aanspreken en jongeren bereiken.
In dat licht is de casus van het verbod op mobieltjes in het Carolus Clusius een bijzondere. Die mobieltjes maken ontegenzeggelijk deel uit van hun leefwereld. Toch kun je in de reacties op het krantenartikel ook lezen dat een school die een - op het oog impopulaire - regel stelt toch bijval kan oogsten onder jongeren. Wordt vervolgt.
31 aug 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)