20 mrt 2007

Waar ben ik toch mee bezig?

Ook wel eens de vraag gesteld waar je mee bezig bent en het gevoel gehad de weg even kwijt te zijn? Een denkmodel doet dan wonderen om de zaken eens ff in kaart te brengen. Voor deze dag een model voor organisaties dat we vorige week aangereikt kregen van Dries Oosterhof.


















Eigenlijk, zegt Dries, kent elke organisaties 3 lijnen, stel ze je voor als een mens. Op de eerste (vertikale) lijn zoals een mens staat: De visies in het hoofd en de voeten op de grond om het ook organisatorisch voor me kaar te krijgen. De tweedelijn horizontaal omdat iedereen met anderen samenwerkt. Dat geeft een lijn tussen het individue en het collectief. De derde lijn, voor achter, omdat het in elke organisatie gaat om de bemiddeling van vraag en aanbod. Zoals een mens buigt naar de vraag en achter zich de oplossing al in de hand heeft.


Tsja en dan zijn er wel wat dilemma's te beantwoorden. Hoe goed zijn we eigenlijk in het bemiddelen van een vraag? Gaan we niet veel vaker uit van ons aanbod? Dat geld in de pedagogische relatie met leerlingen maar bijvoorbeeld ook in de opstelling van het centraal bureau....

En hoe gaan we eigenlijk om met ons individuele wensen en ons collectieve besef. Hoe vaak rechtvaardigen we iets met de zin "Dat hebben we hier zo afgesproken", terwijl niemand meer weet wie "we" was maar wel zelf last heeft?

En hoe vaak organiseren we maar wat terwijl dat haaks staat op onze visie. We willen verantwoordelijkheid voor teams maar organiseren harken van verantwoordelijkheid.


Genoeg denkwerk voor een betere organisatie. Ga je gang!

0 reactie(s):