26 mrt 2007

Narnia

Afgelopen zaterdag bezocht ik met vrouw en kinderen de musical Narnia. In dit verhaal ontdekken vier kinderen via een kastdeur een onbekende wereld. (zie ook de film) Het verhaal speelt in de tweede wereldoorlog als Londen in verband met bomgevaar wordt ontruimt. De kinderen komen terecht bij een professor (in Wales meen ik) en juist over hem wil ik het hebben.

Het is Lucie, het jongste kind, dat de verborgen wereld bij het verstoppertje spelen ontdekt. De anderen willen haar niet geloven en daar krijgen ze ruzie over. Juist dan komt de professor, die niet gestoord mag worden, binnen. Hij helpt de kinderen uit het conflict door het stellen van drie alternatieven. Hij vraagt de oudere kinderen:
  • is je zusje gek?
  • liegt je zusje?
  • of is het waar?

De oudste drie zien de logica: Nee hun zusje is niet gek en liegt niet, dus.... Maar dan te moeten geloven dat het waar is! Dat kan toch niet!

Met dat ongeloof weet de professor wel raad. Hij vraagt de kinderen: "Gaan jullie naar school?" en bij het antwoord "Ja" zegt hij alleen "Benieuwd wat jullie daar dan leren!"

De professor geeft in die ene zin invulling aan twee gedachten over wat je kunt leren op school: "Logica en verbeelding" Ik hoop dat kinderen dat leren op onze scholen!

0 reactie(s):