Al jaren kondigt zich het lerarentekort aan en via programma's als "opleiden in de school" proberen wij met elkaar dat tij te keren. Op zoek naar jonge mensen die in het onderwijs aan de slag willen maar wat blijkt...
Net afgestudeerde docenten hebben het niet makkelijk op de arbeidsmarkt, volgens de cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. In 2011 waren er ruim 7000 mensen minder aan het werk in het primair en voortgezet onderwijs dan een jaar ervoor. Vooral voor jonge onderwijzers, vaak met een tijdelijk contract, is veel minder plaats, concludeert DUO.
In het basisonderwijs daalde het aantal werkzame docenten onder de 25 in een jaar tijd met liefst 21 procent. In het speciaal basisonderwijs was de klap nog groter: tussen de 25 en 30 procent banenverlies voor deze groep. In het voortgezet onderwijs was de daling iets minder groot, maar nog altijd 9,4 procent. Tegelijkertijd stijgt het aantal docenten dat tussen de 55 en 65 jaar is.
'Oudere leraren werken langer door. Vroeger gingen ze met pensioen op hun 61e. Inmiddels is dat gestegen naar 63, want dat levert de docent financiële voordelen op', legt de woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) uit. Door de groei van het leerlingenbestand konden toen ook nieuwe docenten instromen terwijl de oudere bleven werken.
'Nu stromen de jonge docenten niet meer in. En doordat de pensioenleeftijd omhoog gaat, blijven oudere docenten nog langer. We raken de jongere docenten kwijt. Over een aantal jaar moet je ze dan weer enthousiasmeren als de oude garde alsnog uitstroomt.'
En dan te bedenken dat de oudere generatie het moeilijk heeft in het werk en juist jonge leraren een positief effect hebben op de betrokkenheid van leerlingen.. Het duurt dus nog even voor we van goed naar excellent gaan in Nederland!
0 reactie(s):
Een reactie posten