Vmbo-leerlingen die doorstromen naar de havo haken twee keer zo vaak af zonder diploma als 'gewone' havo-scholieren. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijsadviesbureau Cinop. Een op de vier doorstromers haalt geen havo-diploma, terwijl dat bij andere havo-scholieren die aan de vierde klas beginnen een op de acht is. Van de doorstromers zou minder dan tweederde zijn havo-diploma halen in de twee jaar die ervoor staan. Een op de tien leerlingen, afkomstig van het vmbo, doet er volgens Trouw drie jaar over.
Voor de invoering van het vmbo in 1999 zouden veel leerlingen vanuit de mavo naar de vierde klas van de havo zijn gegaan. Nadat de mavo opging in het vmbo en daar de titel theoretische leerweg kreeg, zakte de doorstroom onder de tien procent, schrijft Trouw. Inmiddels zou dat percentage weer op het niveau van voor de invoering van het vmbo liggen en maakten het afgelopen schooljaar ruim 7100 leerlingen de overstap.
Veel havo-scholen zouden vmbo'ers niet zomaar toelaten en eisen stellen aan de cijfers die scholieren bij het vmbo-eindexamen haalden. Doorgestroomde vmbo'ers kunnen volgens de krant op tweederde van de havo-scholen wel extra begeleiding krijgen.
Tot hier het digitale artikel....
Ben ik nu zo gevoelig of communiceert hier ook iets anders? Het begint met de feiten maar verder op gaat het artikel in op de invoering van het VMBO (kan niet zo goed zijn als de vroegere MAVO die overigens al lang geen ULO was) en het feit dat Havo-scholen eisen stellen (wat ze vroeger ook deden). Wat moet hier gebracht worden? De waarschuwing dat de weg van TL naar HAVO een moeilijke is. Zoals een overstap van VMBO naar MBO ook nog wel eens mislukt....(1/3 uitval of bewijs ik daarmee definitief het falliet van het VMBO)??
Ik kan niet vinden waar het de schrijver om gaat en zoek er dus de krant nog maar even bij. Daar vind ik een pasage die niet in de digitale verwerking terecht is gekomen: De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met eerdere bevindingen die de OESO over het Nederlands onderwijs. Leerlingen kiezen er te vroeg (op 12 jarige leeftijd) en nemen deel aan het van elkaar gescheiden VMBO of HAVO/VWO. Eenmaal gekozen is het buitengewoon moeilijk die barriere te passeren.
Gelukkig, nu kan ik het ook begrijpen en gelukkig begrijpen kinderen maar al te goed dat ze met een HAVO-diploma een betere kans hebben. Ze zullen dus blijven komen. Daarom is het goed dat onze scholen die vraag van maatwerk voorzien en koppelen in flexibele programma's. Ieder kiest immers als ie er aan toe is en werkt op zijn hoogste niveau!
Misschien doen ze er dan wat langer over maar bijna 2/3 haalt het diploma wel! (of had je dat niet gelezen hierboven...)
20 okt 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reactie(s):
Een reactie posten